torsdag 19. november 2020

«Jo har skjedd» av Kristine Rui Slettebakken

Utgitt av Gyldendal 2020

Frida går i 6B. Hun bor med pappa, mamma er død for noen år siden, men Frida savner henne fremdeles, og det er IKKE greit at dama Frida kaller Post i butikk har flyttet inn til pappa.
Frida er kjempegod til å spurte, så når hun en vakker dag begynner med fotball, kommer hun til å bli stjerne på laget, det er bombesikkert! Hun er også glad i ord, så kanskje skal hun jobbe med ord på en eller annen måte når hun blir voksen?
Like før høstferien begynner det en ny gutt i klassen, som heter Jo. Han har glis mellom fortennene, brune øyne, krøllete hår og blir godt likt av de aller fleste med en gang. Også av Frida. Hun liker ham såpass godt at det er vanskelig å oppføre seg naturlig når de er sammen, og hun blir skikkelig sjalu når hun skjønner at han liker Marthe med h som går i parallellklassen. Tenk om han blir kjærester med Marthe?! Det er fælt å tenke på.
Det viser seg at Jo har en stor hemmelighet. Da Frida finner ut av den hemmeligheten lover hun på tro og ære at hun ikke skal røpe det. Men hvor lett er det å holde på hemmeligheter når man kjenner seg venneløs og presset fra alle kanter?

Det er Frida selv som forteller, og hun er en herlig forteller! Jeg blir smil og glede i hele meg når jeg leser, for det er så kvikt og morsomt. Riktignok blir kjekkaseriet noe dempet utover i romanen, men det harmonerer helt med hvordan historien utvikler seg - for ting blir mer komplekst og ugreit utover i boka.

Forfatteren debuterer med denne barneboka, og det er bare å gratulere, for dette er kjempebra jobba!

Om vennskap, forelskelse, sjalusi, og livet, rett og slett.
Sikkert mest for jentene, fra ca 9 år og oppover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar