onsdag 11. november 2020

«Ikke akkurat Lykke» av Monika Steinholm

Utgitt av Vigmostad Bjørke 2020

Lykke er ikke blant de populære i klassen, til det er hun for tjukk. Men hun har mamma og mormor som støtter henne og elsker henne akkurat som hun er, og bestevenninna Liv, så klart. Lykke er slagferdig og vittig; lenge før noen i klassen får sagt noe om størrelsen hennes, manglende fysiske ferdigheter eller unnasluntring fra dusjing etter gymmen, har hun sagt det selv. Det synes Lykke er bedre enn å få høre det fra de andre, og så er det fint at hun får de andre i klassen til å le. Liv liker ikke at Lykke snakker slik om seg selv, og forsøker på sin egen måte å få Lykke til å få bedre selvtillit og høyere tanker om seg selv.
Lykke liker veldig, veldig godt rapperen Kong Hades. Så da hun får høre at nettopp han skal i Emmas fest for klassen, der Lykke og Liv ikke er bedt, må hun bare komme seg dit på en eller annen måte, selv om Emma er den i klassen hun vanligvis helst holder seg langt unna...

Jeg tror ikke det står noe sted hvor gamle Lykke og klassekameratene er, men det virker som de går siste året på barneskolen og er i brytningen mellom barn og ungdom, noe som mildt sagt er en spennende og utfordrende alder.
Jeg synes dette var en sjarmerende, handlingsmettet og morsom bok, men den kan også virke tankevekkende. Enten man er tjukk eller føler seg utenfor av andre grunner, så tror jeg mange kan kjenne seg igjen i det Lykke opplever.

Det er Lykke selv som forteller, og hun har en rappkjefta og litt høyrøstet, eller skal vi si temperamentsfull stemme som bærer historien fint. Siden det er hun selv som forteller, er det forståelig at gruppepsykologien/årsakssammenhengene i klassemiljøet blir noe ensidig belyst.

Om klassemiljø, mobbing (i det virkelige liv og på nettet), vennskap og forelskelse. Kanskje mest for jentene, siden hovedpersonen er ei jente og slik omslaget ser ut, men jeg tror faktisk at gutter også kunne likt boka.
Boka er den første i en serie, og jeg må si jeg er litt nysgjerrig på hvordan forfatteren har tenkt å utvikle dette videre. Det kan nok være at jeg må lese neste bok i serien også. ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar