onsdag 18. november 2020

«Viktor» av Katarina von Bredow

Oversatt av Line Almhjell
Utgitt av Kagge forlag 2020

Viktor har ganske nylig flyttet til dette nye stedet og går i klasse med blant andre Ellinor og Leo, som vi har møtt i to tidligere bøker. Idet vi går inn i fortellingen er det snart slutt på 7. trinn og etter sommerferien er det ungdomsskolen som venter.
Men først sommeravslutningen, der Viktor skal synge solo og få vist til enda flere hvilken god sanger han er. Senere på dagen skal flere i klassen samles til klassefest, og Viktor er blitt spurt om han kan ha det hjemme hos seg; han bor jo i et stort hus og må da ha god plass? Viktor kan ikke slippe noen inn i huset på grunn av ting han ønsker å holde hemmelig, så han slår i hop ei skrøne om at mora har kreft og er veldig dårlig, derfor kan de ikke komme til ham.
Det er ille å lyve til Ellinor, som nå er kjæresten hans, og til de andre vennene, men han har ikke noe valg, har han vel?

Jeg var nysgjerrig på hva Viktors hemmelighet var, og jeg ble fort oppslukt av boka. Jeg synes Bredow er flink til å skrive om akkurat denne alderen - brytningen mellom barn og ungdom - og denne boka er ikke noe unntak.

Om vennskap, forelskelse, vanskelige familieforhold, om hemmeligholdelse og skam.

For gutter og jenter, fra ca 10 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar