onsdag 11. november 2020

«Fra du så meg» av Eldrid Johansen

Utgitt av Cappelen Damm 2020 

Karen (17) blir nærmest tvangsendt til Klangly, ei kristen folkehøgskole. Å starte på videregående var visst litt for tøft, så nå trenger hun ei pause, mener mamma. Kanskje er det mest mamma som trenger den pausa, siden hun og pappa er separert? Uansett: Karen er veldig negativ til dette folkehøgskoleåret, men endrer syn totalt og straks idet hun treffer Fred, den av lærerne på skolen som skal være klasselærer for Karens klasse. Fred har tidligere gjort suksess som musiker med eget band, men nå er han altså lærer. Han er hyggelig og kjekk, og det ser ut til at han føler det samme for Karen fra første stund som hun gjør for ham: Ekte og sterk kjærlighet! At han er gift og har barn er ikke til hinder; Karen og han innleder snart et forhold, og har rett som det er en het stund i et av skolens klasserom eller øvingslokaler. Karen har fått streng beskjed om at forholdet deres er hemmelig til skoleåret er omme, men Karen klarer ikke å nøye seg med det hun får; hun vil ha mer. Og når hun ser Fred snakker litt for flørtende med andre jenter, blir hun sjalu. Og konfronterer hun Fred med noe av det som plager, så straffer han henne med å overse henne og holde seg unna. Noe som gjør forferdelig vondt...

Denne ungdomsboka tar opp et tema som jeg tror dessverre alltid vil være like aktuelt: Mennesker som misbruker sin posisjon til å få sex med naive og kjærlighetshungrende personer. Jeg skal ikke røpe noe om utfallet av historien, hvis du blir nysgjerrig på hvordan det ender, så må du lese selv.
Hvis du er nysgjerrig på hvordan det er å gå på folkehøgskole, så gir ikke denne boka noe særlig innblikk i det. Det er forståelig, siden Karen egentlig melder seg ut av det sosiale og bare lever for neste øyeblikk hun får være med Fred.

En enda grundigere korrekturrunde/språkvask til slutt hadde kanskje luket vekk de siste trykk- og slurvefeilene i teksten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar