fredag 13. november 2020

«Sykt barnslig» av Morten Solheim

Utgitt av Ena / Vigmostad og Bjørke 2020

Trine går i 6. klasse. Ifølge noen i klassen er det hun som av jentene har kommet lengst i utviklingen av pupper, men Trine er ikke klar for å bli ungdom enda. Hun liker å leke med vennene Stina og Noah. Men nå har Stina begynt å henge mye sammen med Amina, og der i gården dreier det seg om shopping, klær og sminke. Det er trist å miste Stina, men så lenge Trine kan leke med Noah er det i alle fall til å holde ut.
Men så begynner Stina å snakke om at Trines mamma har fått kjæreste, og da Trine begynner å se tegn til at Stina har rett, blir Trine skikkelig misfornøyd. Hun ønsker virkelig ikke noen ny pappa - hun har jo allerede én! Og kan det virkelig være tilfelle at det er Thomas på jobben mamma er blitt kjæreste med? Han er jo slem!?

Det er Trine selv som forteller, og fortellerstemmen er morsom og kvikk. Her er det både flaue og humoristiske episoder, og selv når Trine har det skikkelig vanskelig, beholder vi håpet om at det skal ordne seg til slutt. Ganske troverdig om vennskap, brytning mellom barndom/ungdom og forholdet mellom foreldre og barn.

Jeg likte boka, men en liten tanke til slutt: Det er mange bøker for barn i denne alderen som handler om jenter, så jeg lurer litt på hvorfor selv en mannlig forfatter velger ei jente som hovedperson. Gutter har vel også utfordringer i brytningstiden mellom barn og ungdom som det gikk an å lage en god historie av?

3 kommentarer:

 1. Jeg tenkte faktisk på akkurat det samme angående det med jenter som hovedpersoner! Særlig fordi det nylig kom ei anna debutbok med samme dilemmaet og en jentehovedperson: "Jo har skjedd".
  Vi har jo "Du og jeg" av Katarina von Bredow, hvor Andreas er forelska i Alicia som heller vil være med de eldre ungdommene, mens han selv er mer i barndommen. Du har også Anton-bøkene til Skretting, hvor vi har gutter på vei inn i ungdommen (og faktisk en kvinnelig forfatter). Og i "Kunsten å tryne" har du to nerde-kompiser som plutselig har blitt populære blant jentene.
  Men akkurat dette med en barnslig gutt som har mer "modne" kamerater og kommer i skvis, kan jeg ikke huske å ha lest om...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Synne og takk for kommentar!
   Jo, bøker med gutter som hovedperson finnes. Von Bredow, siden du nevner henne, har flere bøker med gutter som hovedperson; hennes siste trilogi omfatter Leo og Viktor i tillegg Ellinor. Men jeg tror det er en stor hovedvekt av bøkene til barn i denne aldersgruppen, som har liknende tema, som har jenter som hovedperson.
   Takk for tips om Skretting, og om Kunsten å tryne - de har jeg ikke lest. Skal ta en titt på dem! Henmo har jeg flere bøker av før, og liker godt det han skriver.

   Slett
  2. *Henmo har jeg lest flere bøker av før, skulle det stå.

   Slett