mandag 22. mars 2021

«Jeg er Leona» av Line Baugstø

Utgitt av Aschehoug 2020

Vi møter igjen Leona fra Vi skulle vært løver (2018). Leonas store hemmelighet ble kjent for alle i klassen mens de gikk i 7. Nå står 8. klasse for tur, det er bare et fåtall med fra den gamle klassen og over til den nye. Leona vil at alle i den nye klassen hennes blir informert om at hun er ei jente født i guttekropp; åpenhet er best.
På denne tiden er hun til vurdering for om hun skal begynne med pubertetsblokkere; de vil gjøre at kroppens utviklingen mot å bli mann, blir stoppet. Leona føler at det haster; hun vil for all del ikke at testiklene skal vokse, at stemmen skal bli dyp, eller at hun skal få skjeggvekst!
Det er ikke alle på skolen som er like greie og forståelsesfulle, skal det vise seg. Og da Leona får tilsendt et ekkelt bilde der hennes hode er plassert på en naken mannskropp, begynner det å bli i overkant mye å takle.
Det er også vanskelig at hun liker Emil så godt. For bestevenninna Malin er forelska i ham, og Leona tenker om seg selv at hun er et monster, et misfoster; det vil da aldri i verden være noen som kan finne på å bli forelska i henne...

Dette er virkelig en fin og engasjerende bok. Det er Leona selv som forteller, lett og greit med en nøktern og alvorlig stemme som kler historien godt.

Om vennskap, forelskelse, og om det å skille seg ut på en måte som oppleves vanskelig og negativ. Boka burde interessere både gutter og jenter, fra 10-12-årsalderen og oppover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar