lørdag 28. mars 2020

«Toner fra en stille skog» av Laila Brenden

Utgitt av Vigmostad Bjørke 2019

Ane har i flere år bodd med kjæresten Hans på den lille plassen Storvelta i nærheten av svenskegrensa. Idet romanen starter er hun ute og leter etter Hans som ikke kom hjem fra jakt kvelden før. Omsider finner hun ham omkommet. Fra nå må hun stå alene i alle utfordringene hverdagslivet på et lite småbruk midt i skogen byr på. Det er langt til bygda, og hun kjenner ikke naboene, for Hans og hun holdt seg mest for seg selv. Men nå blir hun nødt til å kontakte folk, først for å få Hans i jorda. Hun er også med barn og kan etter hvert trenge hjelp i den anledning. Hun våger å åpne opp for å bli kjent med folk og får betalt for det; snart har hun flere gode venner. Og i løpet av romanens gang opplever hun mye av både godt og vondt.

Romanens handling starter i 1905 og slutter idet det trekker opp mot første verdenskrig.

Laila Brenden har tidligere skrevet serieromaner, og det er trekk ved denne romanen man kan gjenkjenne fra typiske serieromaner; den sterke kvinnelige hovedpersonen, den litt høytidelige, romantiske fortellerstemmen, miljøer og personer som antydes passe upresist. Deler av handlingen virker ikke spesielt sannsynlig, rent bortsett fra at virkeligheten som vi vet kan overgå de fleste fantasier. Uansett er det lett å blåse i slike innvendinger og i stedet la seg rive med av Anes dramatiske skjebne.

Toner fra en stille skog slutter på en måte som gjør at man må forvente en fortsettelse, og jeg leser også på nettet at dette er første bok i en trilogi. Det kan godt være at jeg leser fortsettelsen også. Liker du historiske romaner eller bygderomaner, så er dette ei bok for deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar