fredag 27. mars 2020

«Det Sara skjuler» av Kathrine Nedrejord

Utgitt av Aschehoug 2019

I denne ungdomsromanen møter vi Lajla og venninnen hennes Sara som går i første videregående. En sen kveld, eller det er vel heller natt, dukker Sara uventet opp hos Lajla. Hun kommer fra en fest og oppfører seg merkelig. Lajla ser at det er noe fælt som har skjedd, men Sara vil ikke fortelle hva. Etter hvert kommer det fram at Sara er blitt voldtatt, men hun nekter bestemt å si hvem som står bak. Lajla vil vite, og begynner å tenke etter hvem det kan ha vært, og hun snuser rundt, til tross for at Sara ber henne innstendig om å la være...

Jeg har tidligere lest to ungdomsromaner av samme forfatter, Hvem er jeg når du blir borte (2016) og Slepp meg (2018) Jeg synes Nedrejord skriver godt, og romanen om Sara var i perioder spennende som en kriminalroman, når Lajla vågal og tøff står på for å finne ut hva som har skjedd Sara, og gjør hva hun kan for å beskytte henne og er troende også til å hevne det som har skjedd.
Noe jeg tenkte på som et minus med Hvem er jeg når du er borte, nemlig at fortellingen er lagt til en person som står utenfor og observerer, ikke er den som står midt i dramaet, fungerer bedre i årets roman. Nettopp fordi spenningen i historien dreier omkring spørsmålene: Hvem var det som gjorde Sara vondt? Hvorfor vil ikke Sara røpe hvem det er?

Selv om hovedpersonene er jenter, er det mange momenter i fortellingen som også burde appellere til gutter. Fra 12-13 år og oppover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar