lørdag 9. mars 2019

«Isen : thriller» av John Kåre Raake

Utgitt av Gyldendal 2019

Anna Aune, tidligere spesialsoldat, utgjør sammen med den aldrende forskeren Daniel Zakariassen mannskapet på Fram X-ekspedisjonen. Fra luftputebåten Sabvabaa, som driver med isen i nærheten av Nordpolen, forsker de på klimaendringens negative konsekvenser for miljøet.
Plutselig på selveste allehelgensaften oppdager de en nødrakett som lyser opp himmelen. De antar den er sendt fra den kinesiske forskningsstasjonen som ligger bare noen få kilometer unna. Det er ingen andre som er nær nok til å kunne hjelpe, så de drar raskt til unnsetning.
I den kinesiske leiren oppdager de at grusomme handlinger har gjort det av med nesten hele det kinesiske mannskapet. Kun to har overlevd. Morderen må være i nærheten, venter antakelig på det rette øyeblikket for å komme tilbake for å gjøre rent bord med resten.
Anna får i timene som følger virkelig bruk for ferdighetene hun tilegnet seg som soldat...

Siden historier lagt til polare miljø pleier å falle i smak hos meg, fattet jeg interesse for denne romanen. Og den skuffer virkelig ikke. Det er lenge siden jeg har lest en så gjennomført god spenningsroman; det er ingen dødpunkter her, språket er gjennomarbeidet og flyter godt, og hovedpersonene er tydelige og framstilt slik at du får lyst til å heie på dem.
En kan muligens spørre seg om Annas ufrivillige tilbakeblikk på det dramatiske soldatlivet tilfører historien noe vesentlig, eller om de forstyrrer konsentrasjonen om hendelsene i isødet som faktisk er mer enn nok spennende i seg selv. Jeg stilte meg i alle fall det spørsmålet. I starten. Men til slutt, når hele romanen er lest, vil jeg si at tilbakeblikkene absolutt tilfører historien noe som er vesentlig for å forstå hvorfor Anna er som hun er og handler som hun gjør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar