torsdag 29. oktober 2020

«Tro meg når jeg lyver» av Ellen G. Simensen

Utgitt av Cappelen Damm 2020

Politimannen Lars får et mistenkelig dødsfall å jobbe med. En mann Lars kjenner fra ungdommen, blir funnet død i Schjongslunden i Hønefoss. Privat har Lars også litt å slite med; ekskona Elin nekter ham delt foreldreansvar for dattera Annie, hun skylder på at han jobber «hele tiden» og derfor ikke vil være i stand til å stille opp i tilstrekkelig grad.

Johanna kommer til Hønefoss denne seinvinteren for å vikariere på Fossen skole. Avtalen var at hun skulle jobbe på ungdomstrinnet, men så blir hun satt til å ta timer også i barneskolen. Blant elevene i barneskolen finner vi Annie, datteren til Lars; ei jente Johanna kjenner vansker med å være lærer for, på grunn av opplevelser som ligger mange år bak i tid. Sofie er ei anna jente i samme klasse som Annie, og hun plager Annie. Dette kjenner Johanna at hun ikke bare kan stå og se på, selv om de andre lærerne mener hun skal overse det. Det er nemlig synd på Sofie for tiden, siden faren hennes er blitt beskyldt for å ha vært etter ei av jentene på ungdomsskolen; dette gjør at ingen tar tak i mobbingen Sofie bedriver.
Da Sofie forsvinner fra en skoletur ved Draugtjern, og siden blir funnet død, snører det seg til rundt Johanna, som helst ikke deler med andre noe særlig om hvem hun er, eller hva hun har opplevd før hun kom til Hønefoss…


Det er en stund siden jeg leste boka, men jeg har ventet med å blogge om den fordi jeg hadde oppdrag på biblioteket hvor jeg jobber, om å samtale med forfatteren på et arrangement. (Også kalt «bokbad»). 

Jeg likte boka; jeg ble tidlig fanget av handlingen, hovedpersonene og måten historien er bygd. Utover i boka tenkte jeg historien ble litt for kompleks og viltvoksende. Jeg iler til og sier at forfatteren sjonglerer det bra og alt er «på stell», men den som leser må nok jobbe litt for å holde oversikten over personer og handlinger.

For oss som bor i/ved Hønefoss, er det ekstra spennende at deler av handlingen er lagt hit. Men vel så mye handling er lagt til Gulen; et sted forfatteren har god kjennskap til fra barndom og oppvekst.
Når det med Hønefoss er sagt, så eksisterer verken Fossen skole eller Draugtjern i virkeligheten, og i samtalen på biblioteket fikk jeg bekreftet det jeg hadde gjettet om hvorfor forfatteren har fiksjonalisert deler av virkeligheten; det var fordi hun har jobbet som lærer og kjenner mange lærere, og ville unngå spekulasjoner rundt at en spesiell skole og noen spesielle lærere kunne ha vært modeller for det hun skrev.

Dette er mer en psykologisk thriller enn en tradisjonell krim, så liker du denne sjangeren, så kan dette være bok for deg.

Dette er hva jeg vil karakterisere som en lovende debut, og jeg vil følge spent med videre på hva Simensen skriver. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar