fredag 16. oktober 2020

«Nudistene» av Bjørn Ingvaldsen

Utgitt av Gyldendal 2020

8B har fått en ny elev; Tjodleik heter han. Med det navnet er han jo stemplet som mobbeoffer, synes Rose, som har fortellerstemmen i boka. Men han er selvsikker og verdensvant, og alt av sarkastiske kommentarer og himling med øynene som elevene i klassen står for, bare preller av. Det er ikke bare navnet som er spesielt med Tjodleik; han bor i/ved et gartneri, har ikke mobiltelefon, samler på bilers registreringsskilt ved å ta bilde av dem med et gammeldags fotoapparat, og på toppen av alt er familien hans nudister!
På skolen har de bedriftsprosjekt, og Tjodleik blir med i gruppa med Rose og Sina (Team Rosin), siden det blir ledig plass da Janne brekker armen og beinet og må være borte fra skolen en stund. Rose og Sina vil gjerne bestemme hvilket prosjekt de skal jobbe med, men må etter hvert gå med på at Tjodleiks forslag er atskillig mer spennende...

Jeg likte denne boka et stykke på vei. Den vittige fortellerstemmen og den odde fyren Tjodleik var morsom en god stund. Prosjektet de skal jobbe med i gruppa tilfører boka mye ytre handling og spenning. Men så kjenner jeg at det blir litt mye. Det er greit at det finnes spesielle familier, og noen er vel nudister også, men i denne boka blir det bare én av mange ting som liksom skal klassifisere Tjodleik og familien i kategorien spesiell. At boka har fått tittelen Nudistene lurer jeg på hvor gjennomtenkt er; tenkte man at det skulle vekke nysgjerrigheten hos folk? Dette er jo ei barnebok, og hvor spektakulært synes de det er med nudister? Og boka handler jo bare om nudisme i liten grad, og av familien med nudister er det vel egentlig mest Tjodleik vi stifter bekjentskap med. Kanskje Nudisten hadde passet bedre? Men jeg ville nok brukt litt tid og forsøkt å finne en annen, mer passende og kreativ tittel.
En liten innstramming i alle raritetene, så hadde jeg likt boka bedre. Men jeg er ikke i tvil om at barn i alderen ca 7-12 som liker tullete bøker, bør anbefales denne.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hei og takk for kommentar :-)
      Fint å høre at du hadde en god leseopplevelse; Bjørn Ingvaldsen har skrevet mye annet bra også.

      Slett