tirsdag 12. oktober 2021

«Samtykket» av Vanessa Springora

Oversatt av Agnete Øye
Oktober forlag 2021

Vanessa, eller V. som hun kaller seg i boka, ble som fjortenåring sammen med en mann på 50 år. Han var en kjent, bejublet og suksessrik forfatter; i utgangspunktet var det Vanessas mor som kjente ham, og da det utviklet seg et forhold mellom den unge jenta og den kjente forfatteren, hadde ikke moren veldig mange innvendinger før hun godtok at de var kjærester. Senere forstår V. at det ikke var ekte kjærlighet de delte, han var bare ute etter sex, og han tente spesielt på unge jenter og gutter, gjerne så unge at de var under seksuell lavalder.

Denne boka er V.s hevn over ham. Her forteller hun sannheten om ham, en sannhet det var umulig å få fram på annen måte. Han var en så populær og betydningsfull forfatter at man så gjennom fingrene med at han brøt loven. Han brukte også V.s og andre jenters historie på uetisk vis i romanene sine. Så grusomt det må ha vært for V. og de andre jentene å oppleve hvordan romanene hans ble rost i skyene og anerkjent som kunst; jeg grøsser!
V. ble ikke støttet og hjulpet av dem som burde tatt vare på henne, som burde forstått at hun var et barn som ikke skulle innledet et seksuelt forhold med en så mye eldre mann.

V.s historie er neppe enestående, men viktig og vond. Igjen blir vi påminnet om å være på vakt mot sex-fikserte, umoralske mennesker; de kan dukke opp der man minst ønsker eller venter det, ofte gjemt bak et sympatisk ytre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar