fredag 1. oktober 2021

«Sommerfesten» av Marte Qvenild

Flamme forlag 2021

På en gård ved Mjøsa venter Sylvi på at sønnen Carl, med kona Anna og sønnen Jørgen, skal komme. Det er snart tid for den årlige og tradisjonelle sommerfesten som Sylvi pleier å arrangere. Det blir annerledes og kanskje litt tungt i år, kjenner hun, siden ektemannen Anders er død siden forrige års fest, men naboer og venner har sagt de skal hjelpe til, så det skal da bli fest i år også. Det er en varm og tørr sommer, Sylvi har bekymringer for klimaendringene og bondens levekår. Dessuten kjenner hun seg svimmel av og til, uvisst av hvilken årsak. Og Carl har varslet at det er noe han og Anna vil prate med henne om, og hun gruer seg for hva det kan være. Hun har nok fornemmet at Carl og Anna ikke alltid har det like greit i forholdet, og frykter at det er noe rundt dette de vil meddele henne.
Det viser seg at det ikke er separasjon eller skilsmisse de vil fortelle om, men det stemmer at paret kommuniserer og samarbeider dårlig, og dette får etter hvert store konsekvenser for både dem selv, Jørgen og Sylvi.

Dette er forfatterens første roman. I kolofonen i boka står det at hun har gitt ut en boksingel i 2020, som heter Håper det går bra. Boksingel er ikke noe jeg har hørt om tidligere, men jeg ser at Flamme har gitt ut en hel del. Uansett er dette forfatterens debut som romanforfatter, og dette er godt håndverk. Handlingen i boka engasjerer. Jeg liker at persongalleriet er forholdsvis lite og oversiktlig, slik at jeg blir godt kjent med hovedpersonene. Da føler jeg også sterkt når det oppstår vanskeligheter. Historien er bygd opp slik at jeg kjente hvordan engasjementet mitt bare vokste mot slutten, og jeg nesten grudde meg til boka er utlest, men var samtidig fryktelig spent på hvordan det skulle ende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar