torsdag 16. september 2021

«Områder av særlig betydning» av Heidi Mittun-Kjos

Tiden 2021

Ada, tobarnsmor og gift med Sigurd, har meldt seg på Nordmarka ultra, et løp på 10 mil gjennom Nordmarka. For å kunne gjennomføre et såpass langt løp, må det trenes. Stadig å stikke ut på treningstur er en form for egotripp. I starten var det vel faktisk Sigurd som oppmuntret henne til å begynne med løping, men etter hvert som treningen tiltar, merkes det at dette, blant flere ting, er noe som sliter på forholdet.

Jeg valgte å lese boka fordi den har en hovedperson som løper; som jeg har nevnt på bloggen min tidligere er det ikke så mange romaner som handler om løping, eller andre idretter for den saken skyld. Jeg har selv vært ivrig mosjonist og er fortsatt interessert i temaet.

Boka føltes litt tung å lese. Det er Ada selv som forteller, og kanskje er hun en litt vel grublende person - det er ikke alltid jeg følger tankegangen hennes like godt. Fortellerstemmen er delvis selvmedlidende, selvrettferdig, egentlig ganske usympatisk. Så slik sett er romanen noe utfordrende - i alle fall for denne leseren.

Men etter å ha avsluttet, sitter jeg igjen med en del spørsmål og tanker, og det er jo slikt jeg liker med bøker, at de setter tankene i sving.
Spørsmål jeg stilte meg:
Hvis Ada hadde vært en mann, hvordan hadde vi da opplevd historien?
Er det løpingen, og den avstanden hun oppnår ved stadig å stikke ut, som har fått Ada til å skjønne at hun ikke er fornøyd med jobben sin eller forholdet til mannen, eller er det misnøyen som har gjort at hun stadig vil ut i den frie naturen for å løpe?

Romanen er forfatterens debut.

2 kommentarer:

 1. Gode spørsmål du stiller deg der på slutten, tipper at svaret kan gå begge veier, sett fra hvilket syn en selv har.
  Jeg har også lest boken, og likte den veldig godt. (Jeg har begynt å løpe siden jeg leste den, og kjenner meg godt igjen i Ada nå)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar, Tine. Og lykke til med løpingen - husk å øke gradvis og forsiktig, og tren styrke ved siden av :-)

   Slett