mandag 4. november 2019

«På omveien hjem» av Vilde Kamfjord

Illustrert av Rune Markhus
Utgitt av Gyldendal 2019

Ei jente og ei kvinne blir sittende ved siden av hverandre på toget til Lillehammer. Jenta heter Vinde og kvinna heter Britt. De samtaler hele veien og blir litt kjent med hverandre; samtidig som vi som leser blir kjent med dem. Og vi får vite hvorfor Vinde har en sammentullet bunad i sekken, og hva hun skal i Lillehammer.

Teksten i boka består av en eneste lang dialog; layouten får meg til å tenke på en samtale i messenger, der meldingene jeg sender har én farge, og de jeg mottar fra samtalepartneren har en annen.
Det går greit å følge med på hvem som sier hva; det er bare en av boblene på side 26 som har feil farge, som forvirret litt.
Siden det bare er replikker, som i et skuespill, kan noen lesere kanskje ha problemer med å se for seg handlingen, mens andre lesere kan synes det gjør historien lett å lese eller følge med på, nettopp fordi det ikke er noen digresjoner om hvordan personene ser ut, eller hvordan det ser ut der de sitter, eller på stedene de snakker om. Gjennom illustrasjonene får man noen miljø- og personbeskrivelser; det gir noen knagger og mer liv til historien.

En historie som er sterk og rørende. For barn fra 6-7 år og oppover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar