lørdag 16. november 2019

«Kamel uten filter» av Anita Krohn Traaseth

Utgitt av Aschehoug 2019

Hilde Skjæret (eller Feilskjæret, som Riksavisen kaller henne, etter at hun måtte gå av som kommunaldirektør i Oslo kommune etter bare ti måneder) er langt nede etter å ha mistet jobben. Hva skjedde egentlig; hvordan kunne det som virket så lovende, ende sånn? Hun var jo headhuntet for å effektivisere og hadde bakgrunnen som skulle til?
Som en del av sluttpakken får hun delta på masterprogrammet Makt & Verdighet ved Universitetet. Hun sniker seg inn akkurat idet forelesningen starter og formelig kryper sammen på bakerste rad, håper ingen legger merke til henne. Et stykke foran henne i auditoriet gjenkjenner hun Brage O. Jensen, gravejournalisten i Riksavisen - ham vil hun i alle fall ikke møte!
Brage på sin side, er heller ikke så kjepphøy for tiden, for han har også mistet jobben. Det han trodde skulle innbringe en tredje gullgraverpris for glimrende journalistikk, endte i stedet med at han måtte gå på dagen...

Du bør kan hende være interessert i ledelse for å like denne romanen, eller synes det er interessant å fundere på dette med makt og intriger i arbeidslivet.
Hovedhandlingen i romanen foregår på en og samme dag; den første dagen Hilde og Brage er på masterprogrammet. Men det er mange tilbakeblikk på hva som har hendt i tiden før de havnet her.

Språklig flyter dette stort sett greit, men romanen hadde ikke hatt vondt av en siste grundig korrektur. Så hadde man luket ut de litt klønete formuleringene som på s 76: "... til og med han hadde ikke gjort den øvelsen".
Jeg mener det ville vært bedre med ".. ikke engang han hadde gjort..."

Jeg lurte lenge på hva som egentlig mentes med dette side 77: "Det var ikke mulig at bena deres ikke ville komme i kontakt med hverandre under det lille bordet." Jeg synes det var litt kronglete formulert, hva med "Under det lille bordet var bena deres helt nødt til å komme i kontakt."

Dette er Traaseths skjønnlitterære debut, og jeg synes det er en god debut.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar