lørdag 2. november 2019

«Full spredning : en legeroman» av Nina Lykke

Utgitt av Oktober 2019

Elin bor på legekontoret sitt etter at ektemannen - også han lege - har tatt henne i å være utro, og kastet henne på dør. Et helt år har hun stått i med gamlekjæresten Bjørn. Hvordan kunne dette egentlig skje? Hun hadde det jo bra med Aksel, savnet da ikke noe?
Livet fortsetter, selv etter dette mentale jordskjelvet. Dagene går, pasientene kommer i en evig strøm med alle sine plager. Imens hun jobber og forsøker å ikke si alt hun tenker til pasientene om deres tåpeligheter, småprater hun med plastskjelettet Tore som står i hjørnet på kontoret, og prøver å finne ut hvordan i all verden det kunne ende slik; hvordan havnet hun i dette uføret?

Dette er underholdende i et språk som flyter lett, men temaene er alvorlige nok. Elin analyserer og kritiserer ikke bare seg selv og sitt liv, men også det norske samfunnet og alt som er uheldig og feil ved det. Som allmennlege har hun - mener hun selv - svært god kjennskap til understrømmene i samfunnet.
Jeg leste boka i et par strekk; ville skynde meg siden ventelista på biblioteket er lang. Med så intens lesing kjente jeg at Elins fortellerstemme ble noe monoton høyrøstet, men hadde jeg porsjonert lesingen over flere dager, hadde jeg kanskje ikke tenkt over det. For fortellerstemmen passer; så oppgitt og frustrert er hun bare.

Begrepet "legeroman" er normalt brukt om søte romanser mellom leger og sykepleiere i sykehusmiljø; det er ikke noe slikt du får her, altså.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar