søndag 20. juni 2021

«Mitt kalde hjerte» av Ashley Audrain

Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal 2021

Blythe og Fox får en datter, Violet. Fox synes umiddelbart å få et naturlig og tett forhold til barnet, mens Violet sliter med morsrollen. Hun kjenner ikke den uforbeholdne kjærligheten og naturlige hengivenheten hun synes hun burde kjenne. Violet har perioder med mye gråt, og det skjer etter hvert flere ganger at Blythe lar Violet bli liggende i hysterisk gråt, mens hun selv sitter og skriver med lydtette øreklokker på. Én dag kommer Fox hjem og ser hvordan hun holder på. Etter dette er det som han aldri stoler helt på at Blythe tar godt nok vare på jentungen. Blythe på sin side, synes det er noe med Violet. Noe som skremmer. Den gutten i barnehagen, som døde etter et fall fra lekestativet; så hun riktig da hun så at Violet spente ben for ham? Kan det være tilfelle at hun ville ham vondt og aktivt gikk inn for at han skulle dø? Blythe kan jo ikke tro det om sitt eget barn, så hun rister av seg bekymringen.
Etter noen år får de sønnen Sam, og nå endelig kjenner Blythe den uforbeholdne morskjærligheten, mens det mellom Blythe og Violet fortsatt er en kjølig avstand. Én dag skjer en fatal ulykke, og Blythe begynner igjen å være urolig for om Violet kan være i stand til å gjøre onde handlinger...

Det er Blythe selv som forteller, og hun skriver til en "du". Denne du-en er ektemannen, faren til Violet og Sam. Og boka starter med en scene nesten fra slutten av perioden vi skal følge Blythe, for så å fortelle fra begynnelsen - hvordan hun og Fox ble sammen. Det ble for meg en litt uoversiktlig start, men ganske fort fikk jeg tak på det, og du verden så oppslukt jeg ble. Dette er ei bok med skikkelig driv; man må hele tiden lese videre for å se hvordan det skal gå. Forholdsvis korte kapitler gjør også at man tenker "Bare ett til!", og plutselig er hele boka slukt.

Spennende som en thriller, tankevekkende om mors- eller foreldrerollen, og omsorgssvikt som kan skape trøbbel for flere generasjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar