mandag 14. juni 2021

«Hemmeligheter» av Domenico Starnone

Oversatt av Lisbet Resløkken
Cappelen Damm 2021

Pietro og Teresa har et stormende kjærlighetsforhold i ungdommen. Etter en krangel blir de enige om å betro hverandre sine verste hemmeligheter. Det skal være en hemmelighet som vil ødelegge den enkelte, om den kommer ut. Tanken er at de slik skal få et slags tak på hverandre.
Kjærlighetsforholdet tar slutt. Pietro gifter seg senere med Nadia, og Teresa flytter til USA. Men Pietro skal alltid senere føle seg LITT utrygg på om hemmeligheten hans - som han anser som atskillig verre enn hennes - er trygg hos Teresa...

Romanen består av tre deler: Første, andre og tredje fortelling. I første del har Pietro ordet, og første del utgjør mesteparten av boka. De to siste fortellingen er korte; andre fortelling er ved Pietros datter Emma, og i tredje del er det Teresa som forteller.
I utgangspunktet var jeg kanskje mest nysgjerrig på hva disse forferdelige hemmelighetene var for noe, men etter hvert som jeg leste var det de mellommenneskelige relasjonene som interesserte. Historien kan oppleves som litt stillestående til tider; dette er nok ikke romanen for de som liker handlingsdrevne fortellinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar