onsdag 24. februar 2021

«Lappjævel!» av Kathrine Nedrejord

Utgitt av Aschehoug 2020

Vi er i Finnmark, cirka 1950. Samuel, eller Sammol som han heter på samisk, forlater hjemmet der han til nå har bodd med mor, far og hunden Seibbo, for å begynne på skolen. Skolen ligger så langt hjemmefra at han må bo skolens internat.
Det er en helt ubegripelig fæl virkelighet han nå har havnet i; de andre guttene på lesesalen er etter ham og plager ham, rektor og de ansatte på internatet forstår ikke samisk og tukter ham til å snakke norsk, noe Samuel ikke har lært enda. Det eneste lille lyspunktet er lærer Pedersen, som har lært seg litt samisk for å hjelpe de nye elevene som strever med å bli forstått og forstå; en ganske rettferdig og fornuftig lærer som også tar ungene med ut i skolegården så de kan drive med gymnastikk innimellom all teori og pugging.
Så forsvinner lærer Pedersen plutselig, og en ny kvinnelig lærer dukker opp. Det er nå det virkelig begynner å bli ille for Sammol...

Denne barneboka tar for seg et stykke av landets historie vi ikke er særlig stolte av; samene ble undertrykt og sett ned på, og de samiske barna skulle fornorskes. Gjennom å lese Samuels historie blir vi opprørt og forferdet; barn som leser boka vil kunne leve seg inn i hans vansker og føle med ham, bli sint og lei seg på hans vegne for slik uhørt og urettferdig behandling.

Skal jeg være litt kritisk, så synes jeg kanskje Samuels skjebne er i overkant dyster; det er jo ikke måte på hva slags prøvelser han skal igjennom. Men enkeltskjebner kan ha vært akkurat så forferdelige; boka sier ingenting om den for eksempel bygger på virkelige personer og sanne hendelser. Og det finnes tross alt lyspunkter i boka.

Engasjerende, lærerikt og tankevekkende for både jenter og gutter i alderen ca 8-9 år og oppover.

2 kommentarer:

 1. Flott omtale! Jeg har også lest og skrevet om boken, og siden den var i åpen klasse, stusset jeg litt på hvilken aldersgruppe den tilhørte. Jeg trodde ungdom, for den må jo være alt for rå for 8-9 åringer? Selv jeg, voksne damen holdt på å legge den fra meg flere ganger, det er heftige saker dette her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine og takk for kommentar. Jeg tenkte jeg skulle lese innlegget dit om Lappjævel, men jeg klarte ikke å finne det? Bortsett fra at du ga den terningkast 4.
   Det var interessant at du stusset over aldersgruppe boka kan passe for. Jeg vet hvor boka er plassert på biblioteket (den er plassert som u-bok, dvs ca for mellomtrinnet), så kanskje var jeg litt påvirket av det. Men jeg synes det er noe barnlig med språket eller fortellerperspektivet, selv om tema er vondt. En pekepinn er ofte hvilken alder hovedpersonen har. Jeg tolker det dithen at Sammol ikke har gått på noe skole før han starter på denne internatskolen, og tenkte derfor at han mest sannsynlig er rundt 7-8 år.
   Rundt dette med "fæle" tema i barnebøker kan man diskutere om bøkene faktisk passer for alderen de er tiltenkt; i alle fall om de kan anbefales lest på egenhånd. Kanskje sammen med en voksen som barnet kan snakke med om tanker og følelser som dukker opp mens man leser?

   Slett