fredag 19. februar 2021

«Hvordan jeg tjente min første million» av Endre Lund Eriksen

Utgitt av Aschehoug 2020

Robin (15) skiller seg ut fra resten av familien. De andre er sosialister, høylytte og vulgære i både språk og oppførsel, går ofte i protesttog eller har andre måter tydelig å markere holdningen sin til alt de mener er feil i samfunnet. Mens Robin, han er konservativ, kler og oppfører seg stilig og ordentlig, og passer på å føre et pent språk.
Da han en morgen tar ordet ved frokosten og - etter litt om og men - får alle til å lytte, tror de andre at han skal erklære seg som homofil, beroliger ham med at det har de da gjettet for lengst! Mens det han egentlig  skal fortelle, er at han har meldt seg inn i Unge Høyre.
I nabohuset flytter Høyre-ordføreren inn med kone og sønn. Sønnen er skjønn, synes Robin; ja, hele ordførerens familie er skjønn! Han tørster etter å kunne omgås en slik fin familie, spise middag i ro og mak og med lavmælt, høflig konversasjon; så stikk imot det han lever med til daglig med sin egen familie.
Planen Robin legger, er at han skal tjene en million på aksjehandel. Som millionær vil han bli tatt alvorlig og kan ha mulighet til innpass hos ordfører-familien. Konfirmasjonspengene er ikke så mye kapital å komme i gang med, men Robin vet råd...

Denne ungdomsromanen bygger på en morsom idé, og mange scener og replikkvekslinger her er artige. Men det blir for meg i overkant mye harselas; det er mange alvorlige tema her som kunne kommet mer til sin rett om humoren var tonet litt ned i partier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar