lørdag 23. mai 2020

«Hvis du bare var min» av Jenny Han

Oversatt av Thomas Ingebrigtsen Lem
Utgitt av Gyldendal 2019

Lara Jean er den midterste av tre søstre. De bor med faren sin, moren er død for flere år siden. Margot er eldst, og lillesøster blir kalt Kitty. Idet romanen starter, reiser Margot helt til Skottland for å gå på skole der. Hun tror ikke på langdistanseforhold, og slår opp med kjæresten Josh før hun drar. Lara Jean reagerer veldig på dette, både fordi hun ser hvor knust Josh blir, og fordi hun selv er aldri så lite forelska i Josh.
Uten Margot hjemme er Lara Jean eldste jente, får flere plikter i huset og føler hun må ta seg mer av lillesøster. Savner Margot gjør hun også, så livet kjennes ikke så greit. Og så blir det bare enda verre... Lara Jean har nemlig samlet på brev hun har skrevet til gutter hun har vært forelsket i, deriblant Josh (!), men aldri sendt. Plutselig er disse brevene borte vekk, for snart å dukke opp hos de respektive som var gjenstand for hennes forelskelse. Det er fryktelig pinlig, spesielt at Josh får greie på at Lara Jean var forelsket i ham lenge før det ble et par av ham og Margot.
For å redde seg unna og samtidig gjøre storsjarmøren Peter en tjeneste, går hun med på å late som om de to er kjærester. Peter vil gjøre eksen sjalu, og det er lettere for Lara Jean å snakke seg vekk fra de vanskelige greiene med Josh når hun plutselig har fått kjæreste.
Men hvor enkelt er det å spille kjærestepar uten å gjøre kjæresteting? Og hva kommer far og Kitty til å synes når de får vite om det? Og hvorfor bryr Josh seg så mye om dette, sier at Peter ikke er noe å samle på og at hun er altfor bra for en sånn en?

Denne ungdomsromanen, som også er filmatisert, er skikkelig fin lesning for den som liker å lese om følelser, forelskelse, og relasjoner mellom mennesker.
Boka har en oppfølger i PS: jeg elsker deg fortsatt som kom på norsk i år. Den har jeg nå lånt fra biblioteket og jeg gleder meg til å gi meg i kast med den. Bakpå årets bok står det at den er første i en trilogi, mens det på forlagets hjemmeside står at den er første bok i en serie. Da får vi vel bare se hvor mange bøker det er stoff til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar