tirsdag 5. mai 2020

«Er det slik menneskene lever?» av Hervé Le Corre

Oversatt av Thomas Lundbo
Utgitt av Aschehoug 2020

Romanen innledes med at Franck slipper ut av fengselet. Han har sonet fem år for ran. Han blir hentet av Jessica, kjæresten til broren; hun tar ham med hjem til sin familie som består av moren og faren hennes, og den liten datteren Rachel. I tillegg har de et digert beist av en hund.
Broren Fabien er i Spania, får Franck vite - det er uvisst når han er ferdig med det han skal ordne der og kommer tilbake, Franck får bare vente hos dem så lenge. Greit, så gjør han det, men han får fort ganske sterke aversjoner mot Jessicas foreldre, og Jessica selv oppfører seg slitsomt uforutsigbart. Etter hvert som dagene går forstår han mer av bildet og skjønner hvorfor Jessica oppfører seg merkelig, og da er det jo heller ikke rart at lille Rachel er som hun er. Han har rett og slett havnet i en håpløst dysfunksjonell familie, og friheten han skulle ha følt etter årene i fengsel, kommer ikke helt til sin rett...

Denne romanen har elementer av spenning og krim; forlaget presenterer den som «fransk noir på høyde med det aller beste amerikanske i sjangeren». Uansett merkelapp er dette spennende, dystert og uforutsigbart; jeg greide i alle fall ikke å gjette hele sammenhengen. Og et er jo sånt man gjerne er litt svak for.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar