tirsdag 6. august 2019

«Blå» av Maja Lunde

Utgitt av Aschehoug 2017

Norge 2017: Signe er snart 70 år. På stedet på Vestlandet hvor hun er oppvokst, gjør en forretningsmann store penger på å selge is fra breen til utlandet. Dette er noe som opprører henne, og hun tar ut på havet, alene i båten Blå, for å konfrontere denne forretningsmannen som hun en gang var kjæreste med.

Sør-Europa 2041: David kommer til en flyktningleir sammen med datteren Lou. Han spør på Røde Kors-kontoret i leiren etter kona Anna og den lille sønnen August; de kom bort fra hverandre da de flyktet fra brannen i byen der de bodde. Men hver dag er svaret negativt.
Det er tørke og nød over alt, og snart slutt på drikkevannet. Men i et fraflyttet hus et stykke unna leiren finner David og datteren en båt. De håper og drømmer om at det skal komme et kraftig regnskyll og gjøre det mulig å komme seg til vanns med denne båten, som heter Blå.

Dette er en engasjerende, tankevekkende, viktig og spennende bok om klimaendringer. Noen vil kanskje synes det er ubehagelig og skremmende å lese om hvor galt det kan gå, men jeg synes det er fint hvis boka kan vekke oss til i alle fall å gå i oss selv, tenke etter: Er det noe jeg kan gjøre for å spare miljøet? Kan jeg for eksempel sykle eller ta kollektivtransport til jobb, i stedet for å kjøre egen bil? Handler jeg passe mye mat, tar jeg vare på og bruker matrester og unngår å kaste mat? Tar jeg med handlenett i butikken, i stedet for å kjøpe poser hver eneste gang? Det er kanskje dråper i havet, men det er likevel et bidrag, og hvis alle gjør litt, kan det jo utgjøre en forskjell?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar