lørdag 10. november 2018

«Eleanor Oliphant har det helt fint» av Gail Honeyman

Oversatt av Cecilie Winger
Utgitt av Aschehoug 2018

Eleanor Oliphant har det helt fint. Det er helt sant. Sannere og sannere for hver gang hun gjentar det for seg selv, og sier til alle som spør.
At hun drikker store mengder vodka i helgene for nærmest å bedøve følelseslivet, er ikke noe å nevne. Hun er 30, bor alene, er familie- og venneløs, jobber med fakturabehandling hos et firma, omgås ingen på fritiden. Men hun har det helt fint.
Men så oppdager hun Mannen i sitt liv, og innser at kanskje mangler det likevel noe i livet hennes. Hun legger planer for hvordan hun og Mannen skal møtes og hvordan møtet skal foregå slik at alt blir riktig og han faller for henne. Hun begynner å stelle med utseendet sitt og siden det tilfeldigvis blir liggende mer til rette for det, forsøker hun å bli mer sosialt aktiv. Det har seg nemlig slik at Raymond, en ny på IT-avdelingen i samme firma som hun jobber i, hjalp henne med PCen da den fikk virus. Etter jobb en dag havner de oppi en hendelse med en eldre mann som kollapser på gata, og slik starter et bekjentskap mot alle odds, kan man si - for de to er veldig ulike, synes Eleanor...

Denne romanen er sjarmerende. Den er skrevet i en munter tone, det er Eleanor selv som forteller, men tar også opp veldig alvorlige tema på en troverdig måte.

Dessverre synes jeg språket flyter for dårlig. Jeg er klar over at Eleanor - på grunn av oppveksten - uttrykker seg "boklig", oppstyltet, og gjerne krydrer med fremmedord, men likevel. En grundigere språkvask kunne gjort mye for lesbarheten og flyten.
Det er også i overkant mange trykk/slurvefeil i boka, den siste korrekturen har heller ikke vært grundig nok etter mitt syn.

Til tross for disse skjønnhetsfeilene vil jeg anbefale romanen til de som liker kjærlighet og feelgood.

2 kommentarer:

  1. Fin omtale, jeg ser at vi har litt like tanker om den. Jeg likte Eleonor godt, men brukte litt tid i begynnelsen til å gruble på hva det er som er i veien med henne, ref. språket og hangupsene hennes. Slutten derimot var fin fin :)

    SvarSlett