fredag 2. november 2018

«Verdens beste pappa» av Endre Lund Eriksen

Utgitt av Aschehoug 2018

Mads er snart 12 år og har flyttet til et nytt sted. På TV har han sett William, sønnen til presidenten i USA, og føler fellesskap med ham. William er omtrent like gammel (snart 11) og har også måttet flytte på grunn av at faren har fått ny jobb. Mads setter seg ned og skriver brev/epost til William, gir ham råd og oppmuntring med bakgrunn i hva han selv har gjort av tabber, og har lært av både tabbene han har gjort, og av pappaen sin. Pappa har nemlig lært ham tøffing-loven; "Ta igjen med dobbel dose og ikke ta dritt fra noen!"
Brevvekslingen (det vil si: det er ingen veksling, siden Mads aldri får noen svar) har altså utgangspunkt i at Mads vil hjelpe og støtte presidentsønnen, men etter hvert - og særlig siden han aldri mottar svar - skriver han mest fordi det hjelper ham å sortere og forstå det som skjer i livet hans. For det er ikke helt enkelt å være Mads, verken på skolen, i fritiden, eller hjemme.

Jeg likte denne boka veldig godt. Eriksen er god til å skrive fra et barns perspektiv. Det blir troverdig, sårt og engasjerende. Boka handler om vold i nære relasjoner, om lojaliteten barn har overfor foreldrene, som gjør at de strekker seg langt i å forsøke å forstå, og tåle det de eller andre familiemedlemmer utsettes for. Noe som også gjør det litt mer forståelig hvorfor slike ting kan foregå lenge uten at noen ser det, eller at noen griper inn.

Boka passer for både jenter og gutter, fra 9 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar