fredag 12. oktober 2018

«Ellinor» av Katarina von Bredow

Oversatt av Line Almhjell
Utgitt av Kagge forlag 2018

Ellinor går i 7. klasse, men ikke for så lenge til. Det er vår, og skoleåret er snart slutt. Samme dag som Ellinor fyller 13 år, får de en ny gutt i klassen, Viktor. Han er høy og kjekk, blir fort omringet av både gutter og jenter som vil være venn med ham. Ellinors bestevenninne Meja "kunngjør" at Viktor er hennes, så de andre jentene får bare ligge unna. Meja er så utviklet med pupper og sånt, og veldig utadvent og populær, så at hun fungerer som en leder og "får velge først" er vel bare naturlig?
Men så viser det seg at Viktor fatter interesse for Ellinor, og hun på sin side tenker at det er bra om hun viser ham litt rundt og hjelper ham med å komme inn i ting på stedet som er nytt for ham.
Da Meja oppdager at Ellinor og Viktor har vært på stranda sammen uten at Ellinor har sagt noe til henne om det, blir det bråk. Meja legger ut finurlige meldinger på sosiale medier om den svikefulle venninna, og i kommentarfeltet syder det snart av hat, sinne og hevntanker. Fra en dag til en annen er Ellinor blitt hatobjekt og har ingen å være sammen med på skolen, unntatt Viktor.
Når Ellinor forsøker å snakke med Meja og skvære opp, blir hun bare blankt avvist.
Ellinor ser ingen annen utvei enn å slutte å henge med Viktor. Han vil kanskje bli forvirret og skuffet, men det må jo ganske enkelt bare bli slik. Eller vent litt - må det egentlig det...?

Boka begynner litt tamt, men etter hvert fenget historien skikkelig. Historien kan fungere som utgangspunkt for en diskusjon om klassemiljø, vennskap, samt kommunikasjon på sosiale medier kontra kommunikasjon i det virkelige livet.

Kanskje mest for jentene? Fra ca 10 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar