lørdag 6. oktober 2018

«Vi skulle vært løver» av Line Baugstø

Utgitt av Aschehoug 2018

Malin går i 7. klasse, og idet boka tar til begynner det ei ny jente i klassen. Malin synes Leona virker søt og hyggelig, og vil gjerne bli venn med henne. Vennskapet mellom Malin og Leona er på god vei til å bli skikkelig bra, da en stor og sjokkerende nyhet om Leona kommer for en dag. Malin blir i likhet med de andre ganske forferdet og føler seg ført bak lyset. Verst av alt er skuffelsen hun kjenner over seg selv, fordi hun ikke klarer å stå opp for venninna, men i stedet deler med de andre jentene et par ufordelaktige ting hun har oppdaget om henne; med det viser hun jo på en måte at hun tar parti med dem, mot Leona. Hun vet det er feigt og dårlig gjort ikke å forsvare Leona, men hvordan skal hun våge å stå alene opp mot alle de andre? Hvordan skal hun klare å være mer løve enn mus?

Jeg vil ikke røpe så mye mer om handlingen, men Leonas hemmelighet er virkelig stor og vanskelig. Heldigvis velger Leona å bli, hun flykter ikke fra vanskelighetene, og når først Malin tør å stå ved hennes side, følger det faktisk flere med.

Boka er lettlest og engasjerende; jeg tror mange kan kjenne seg igjen i hvor vanskelig det er å være seg selv i et klassemiljø i den alderen. Man vil så gjerne bli likt, sett og bli regnet med - da gjelder det å henge med de populære og for all del ikke bli assosiert med de som skiller seg ut på en negativ måte og er annerledes.

Jeg håper boka vil interessere guttene like mye som jentene, og den kan være et fint utgangspunkt for en diskusjon om tema som empati, hva det er greit å si og gjøre mot hverandre, og hvordan man kan hjelpe hverandre når noen har det tungt og vanskelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar