torsdag 17. mai 2018

«Macbeth» av Jo Nesbø

Utgitt av Aschehoug 2018

Byens korrupte politimester er død. Macbeth og den tidligere bestevennen hans Duff knives om hvem som skal overta som leder av politikorpset. Macbeth trekker det lengste strået, og makten gir ham mersmak; han begynner å hige etter stadig viktigere posisjoner. Og bak ham står hans elskede Lady, som egger ham til strid...

Dette er en spenningsroman bygd på Shakespeares skuespill Macbeth. Jeg må innrømme at jeg ikke kjente innholdet i dette skuespillet, men jeg syntes ikke det gjorde noe for min leseopplevelse. Jeg leste meg bare litt opp om handlingen i skuespillet, såpass at jeg skjønner at hovedpersonene i Nesbøs bok er gjenbruk av hovedpersonene i Shakespeares skuespill.

Handlingen er lagt til en tid før mobiltelefoner, kanskje 1970-tallet, og stedet er Skottland. Det formelig flyter av narkotika og umoral, så det er litt av hvert og ta fatt i for politiet, og litt av hvert av maktkamp og intriger som en dyktig forfatter kan bygge en spennende historie rundt.

Jeg synes boka er engasjerende, intrigene og maktkampen er interessant beskrevet. Det som er litt uvant, er at hovedpersonen i romanen er skurk. Og skurken er en sammensatt personlighet som vi delvis kan føle sympati med. Men dette gjør lesingen bare mer interessant. Til tider ble jeg veldig oppslukt av boka, og selv om den er tykk (573 s) er den ikke FOR tykk. Persongalleriet er stort, men så lenge man får lest boka i noenlunde ett strekk, er det ikke noe problem å holde styr på alle sammen.

Siste korrekturen har nok gått litt fort; jeg oppdager noen små trykkfeil - som f.eks. s 370 der det står "urettet" i stedet for "utrettet", s 140 står det scenarioer, og s 90: "så korte som mulige."
Så synes jeg ikke det passer å bruke uttrykket "tenkt til" slik det er gjort s 366 og 370. Riktig nok er dette brukt i replikker, men hvis tidsepoken skal forestille 1970-tallet?
For øvrig er det ganske stivt og oppstyltet språk i romanen. Jeg antar det er for å gi et skinn av teaterdrama.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar