torsdag 17. mai 2018

«Som svaler kom de» av William Maxwell

Oversatt av Merete Alfsen
Utgitt av Pax forlag 2018

Vi møter en familie bestående av Elizabeth og James, samt sønnene Robert og Bunny (egentlig heter han Peter). De bor i Amerika, i Midtvesten, og året er 1918. En dødbringende influensaepidemi forandrer alt.

Romanen, som første gang ble utgitt i 1937, skifter mellom tre fortellerperspektiv. Først er det yngste sønnen Bunny vi blir kjent med. Han er åtte år og kommer stadig i klammeri med storebror Robert. Faren er en fjern skikkelse, men moren er han sterkt knyttet til.
I neste del følger vi Robert. Han var utsatt for en ulykke som liten, som gjorde at han mangler deler av det ene beinet. Likevel virker han robust og aktiv; spiller fotball og har mange kamerater. Han har et litt tettere forhold til faren enn hva lillebroren har, men også for ham virker det som moren er den viktigste personen i livet.
I siste del av boka følger vi faren James. Her bekreftes det endelig at det moren som har vært navet i familien, som nesten bokstavelig talt har bygget familien og som har holdt den sammen.

Dette er ingen tykk bok, men den er likevel stor. Måten forfatteren har fanget barnesinnet; måten han får fram guttenes opplevelse av verden og menneskene de omgis av, er mesterlig gjort.
Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar