lørdag 29. mai 2021

«Ødemark» av Stina Jackson

Oversatt av Inge Ulrik Gundersen
Utgitt av Gyldendal 2020

Da den gamle, gjerrige grinebiteren Vidar blir funnet drept og dumpet i en brønn, er det flere mulige motiver for ugjerningen, og mange som kan tenkes å stå bak. Det ble sagt at Vidar hadde penger, mye penger, gjemt på gården hvor han bodde. Og han hadde gjort mye ille, mot mange...

Fortellerperspektivet ligger hos Vidars datter Liv, som har bodd alene med faren på den avsidesliggende gården mesteparten av sitt liv; moren hennes døde tidlig. Vidar er svært kontrollerende, og hver gang Liv har forsøkt å stikke av, har han hentet henne hjem igjen. I ungdomstiden besto opprøret mot faren også i å legge seg etter alt av mannfolk som kunne tenkes å hjelpe henne med å komme vekk, og dette resulterte i et barn, sønnen Simon. Etter at gutten ble født, ble det enda mer utenkelig at hun skulle klare å komme seg vekk; så ble de to, en datter og et barnebarn, som befant seg under Vidars kontroll.

Stemningen i romanen er mørk og truende, og spenningen er godt porsjonert slik at leseren trigges til stadig å lese videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar