mandag 28. desember 2020

«Kunsten å tryne» av Jan Tore Noreng

Utgitt av Gyldendal 2020

Samuel har sammen med kameraten Jonas brukt sommeren til å trene parkour. Da skolen begynner igjen, merker de - til sin store forundring - at flere av jentene i klassen sender dem lange blikk. Til og med de populære jentene, som Helene og Anette. Guttene kommer fram til at det er fordi de har utviklet muskler og vokst seg store. Det er først uvant for guttene, dette å være populær; de har i grunnen likt seg i sin egen boble, men etter hvert finner de ut at det har sine fordeler. Anette og Jonas finner sammen, mens Helene legger seg etter Samuel. Men han har truffet en litt mystisk og veldig spennende jente som heter Ella, og avviser Helene på en ganske brå og uvennlig måte. Så da Jonas etter en fest blir beskyldt for å ha voldtatt Anette, tror Samuel at Jonas har rett når han sier det må være en sammensvergelse de to jentene står bak. Riktig nok var både Jonas og Anette fulle, så han husker ikke helt hva som skjedde, men akkurat voldtekt kan det ikke ha vært!

Denne ungdomsromanen tar opp viktige tema, og jeg synes det er fint med en roman for ungdom som kanskje retter seg mest mot guttene, og som handler om forelskelse og sex; hva som er greit å gjøre, og hva som absolutt ikke er det. Forsøksvis er det også i boka filosofiske tilnærminger til livet og kjærligheten; det handler om å tåle å tryne, ikke gi opp om verden går imot, men prøve på nytt.
Når det er sagt, synes jeg romanen gaper over litt for mye til at den kommer særlig dypt, og enkelte scener og dialoger virker kunstige. Men jeg er jo ikke i målgruppa, og er muligens litt for kritisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar