søndag 1. desember 2019

«Buffy By er talentfull : en selvbiografi» av Ingeborg Arvola

Illustrert av Nora Brech
Utgitt av Cappelen Damm 2019

Buffy By er 11 år. Hun bor med mora Lillie og broren Bobby. Buffy er temmelig klønete i ballspill, men når hun får mulighet til å være med på slalåmtrening i vinterferien, helt gratis, finner hun ut at hun er et talent når det gjelder slalåm! Bare litt dumt at slalåm er verdens tredje dyreste sport, for Buffy, mora og broren er veldig fattige. Hvordan i all verden skal hun få mulighet til å være med på trening på Hafjell i påskeferien, noe hun har ekstremt lyst til, men som vil koste henne 5 tusen kroner?

Det er Buffy selv som forteller i denne barneboka; elevene i klassen har nemlig fått i oppgave å skrive sine egne selvbiografier, og boka er på en måte resultatet av Buffys slit for å få sammen noe læreren vil godkjenne. Det står i alle fall i boka at Buffy sliter, men når vi leser det hun har skrevet, virker det som skriving kanskje er enda et talent hos Buffy, for dette er lettlest, morsomt og med godt driv.

Jeg synes det er fint at boka tar opp temaet fattigdom; det gir boka dybde og alvor. For mange lesere vil pengemangel være temmelig fjernt, mens andre kanskje vil kjenne seg igjen; uansett er det tankevekkende å se hvordan fattige barn må velge bort sosiale aktiviteter, fordi de ikke har penger til utstyr, ikke har noen til å kjøre seg på treningen og heller ikke råd til bussbillett. Eller mangelen på penger gjør at de ikke kan gå i bursdag, fordi de ikke har råd til gave.

Den humoristiske tonen ødelegger kanskje litt for at leseren virkelig kjenner alvoret i Buffys situasjon, men det gjør boka lett å lese, og lett å like.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar