søndag 27. oktober 2019

«Lavterskeltilbud» av Jens M. Johansson

Utgitt av Tiden forlag 2019

Forfatter Adam Berg er 46 år. Han har holdt det gående som forfatter en del år, men etter noen bokutgivelser av synkende (?) kvalitet, i alle fall stadig mer lunkne anmeldelser, begynner han å tenke at ikke alt går like bra lenger. Det irriterer ham at andre forfattere er mer i vinden enn ham, og at kona har vært utro gjør ham skikkelig forbanna.
Men så klarer han i alle fall å forfatte en veldig god søknad, og i kamp med mange andre forfattere blir nettopp han plukket ut som mottaker av et stipend på 700.000 kr. Men da må selvfølgelig romanen i prosjektbeskrivelsen skapes! Målet er å gi stemme til "De andre", noen som ikke har stemme selv, og de han tenker på er arbeiderne. Som ledd i researchen får han jobb i kassa på KIWI, bedriver det som kalles deltakende observasjon. Han sier ingenting om at han egentlig er forfatter, men går inn som en likeverdig i gjengen, og kjenner at han finner seg til rette og trives.
Men hva hvis noen oppdager at han er en annen enn han gir seg ut for å være?
Og hvem er egentlig dagens arbeiderklasse? Er det tilfelle at de ikke har noen stemme? Og om de skulle mangle stemme; ville de ønske at en fra akademia eller kultureliten skal være stemme for dem?

Jeg fant boka lettlest og underholdende, samtidig som den tar opp alvorlige tema som klasseskille og klassetilhørighet, og kan få oss til å tenke over hvilke grupper av befolkningen som i dag er dårligst stilt og kan trenge et løft.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar