fredag 24. august 2018

«En himmel full av skyer» av Arne Svingen

Utgitt av Gyldendal 2018

Henrik får vite at han har uhelbredelig kreft. Kan hende har han igjen ett år å leve, kan hende mindre. Men Henrik setter seg ikke ned og depper; nå skjønner han bare at han har svært dårlig tid om han skal rekke å redde verden før han dør! Modig og fantasifull gir han seg i kast med oppgaven; han har jo alt å vinne, ingenting å tape.

Denne barneboka er svært humoristisk, varm og sjarmerende.
Dette er Arne Svingen på sitt aller beste. Vittige dialoger, komiske scener, men like fullt troverdig, og med så viktig og aktuelt tema.
Jo, jeg synes det er troverdig: Det kan godt være en sannsynlig reaksjon på en slik dødsdom som Henrik får, at han skyver den fra seg, bruker all energi og krefter på en oppgave han gir seg selv. Det er også sannsynlig at de voksne omkring ham reagerer og ytrer seg slik foreldrene, broren og andre gjør med Henrik.
Tema - miljøvern - er midt i blinken med tanke på utfordringene vi står overfor slik vi lever i nå. Og jeg vet det er mange barn og unge som er svært opptatt av dette.

Jeg likte boka veldig godt, ikke minst tittelen, som henspiller på sangen "En himmel full av stjerner" (Lillebjørn Nilsen har oversatt Peter Seegers tekst), der et av versene går slik:

Noen tror det ikke nytter,
noen kaster tiden bort med prat,
noen tror visst vi kan leve av
plast og syntetisk mat,
og noen stjeler fra de unge
som blir sendt ut for å slåss,
noen stjeler fra de mange
som kommer etter oss.

Tenk om vi kunne la oss inspirere av Henrik; da kunne vi kanskje greie å redde verden, ved å ta i bruk de "våpnene" Henrik viser oss: humør, fantasi og mot!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar