fredag 10. august 2018

«En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv» av Mari Kjos Hellum

Utgitt av Tiden 2018

Glenn Johansen vil ikke leve lenger, så planen er å henge seg i garasjen. Tauet er solid nok, men dessverre ryker røret tauet er festet til. Glenn deiser i garasjegolvet. Det er ganske smertefullt, men ikke dødelig. Kanskje var det en mening med det? Livet går nå uansett videre. Og nå følger en begivenhetsrik uke for Glenn Johansen - i alle fall opplever han ting som får ham til å se livet som fraskilt i et helt nytt perspektiv...

At dette presenteres som en begivenhetsrik uke, forteller mye om hvor begivenhetsløst livet må ha vært fram til nå for Glenn. Han er blitt skilt fra kona Anita, og vissheten om at han ikke var bra nok, at han ble vraket og forlatt, har vært tung å bære. Inntrykket jeg får, er at Glenn er tøffelheltmateriale så det holder. Og når kona - som har vært daglig leder i heimen - da drar sin kos, så kan jeg forestille meg at mannen føler seg hjelpeløs og verdiløs, og må famle seg fram til et nytt livsinnhold.

Åpningen av boka - den enslige mannen som forsøker å ta livet av seg - minner om åpningen av "En mann ved navn Ove" (Fredrik Backman). Ja, handlingen også: Den enslige mannen som lever et stusslig liv, men som får det bedre fordi det finnes mennesker rundt ham som bryr seg og får ting til å skje.

Romanen pløyer ikke spesielt dypt, tonen er lett humoristisk. Men selv om jeg leste boka mest som underholdning, kan innholdet anspore til tanker rundt kjærlighet, samliv og livet generelt.

Romanen er forfatterens debut, og det er godt arbeid. Personlig synes jeg språket er litt tungt, det gjøres omstendelig rede for hva Glenn gjør og sier, og teksten har en del gjentagelser, som fungerer nærmest som understrekninger. Jeg hadde likt et mer effektivt språk, samtidig som jeg kan se at tekstens uttrykk kan passe til Glenn; han virker som en litt omstendelig, forsiktig person.

2 kommentarer:

  1. Fin omtale, ser ut som jeg likte boken hakket bedre enn deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tine, takk for at du legger igjen kommentar. Vi er vel i alle fall enige i at boka er å anbefale :-)

      Slett