fredag 15. juni 2018

«Nørd» av Mina Lystad

Utgitt av Aschehoug 2018

Marie går i åttende klasse, og nå har vikarlærer Geir gitt klassa ei oppgave han forventer at klassa vil bli vilt begeistret for. De skal nemlig ha som prosjekt å ta utgangspunkt i seg selv, og skape et eller annet på et sosialt medium "som tar av".
Marie synes oppgava er helt forferdelig, å ha oppmerksomhet om seg selv er jo bare fælt! Men med god hjelp av bestevennen Espen - som dessverre ikke går i hennes klasse, men i parallellklassa - greier hun å få til noe som oppnår en mengde likes.
I Maries klasse går Heddy (dessverre). Marie har aldri likt henne og bestevenninna Julia - de er så jålete og falske - men nå som Maries nerdevideoer har tatt av på nettet, virker de veldig interessert i å bli venn med Marie. Når disse "storhetene" kaller, kan ikke Marie la være å komme, kan hun vel?

Dette var engasjerende og underholdende lesning. Det er Marie selv som forteller, hun er selvironisk og vittig, så stemmen hennes kan nesten alene bære historien.
Jeg likte boka veldig godt, og tror sikkert mange unge vil kjenne seg igjen. Det jeg reagerer litt på, er at jeg synes ungdommene i boka virker kanskje et par år eldre enn det forfatteren angir. Dette kan helt sikkert diskuteres, men jeg for min del tenker at om de hadde gått i tiende, hadde de virket mer troverdige.
Jeg tror også litt bedre om lærere enn at de ville påtvunget elevene sine et sånn type prosjekt. Spesielt når det er snakk om åttendeklassinger! Men greit: Man må kunne ta seg dikteriske friheter!

Og hvilken aldersgruppe passer boka for? Jeg ser at Biblioteksentralen har plassert boka på mellomtrinnet (9-12 år). Den er lettlest, så barn i den alderen vil ikke ha problem med å lese, men tema vil kanskje interessere de som er litt eldre? Jeg anslår 12 år og oppover, og tenker at dette er mer ungdomsroman enn barneroman.
Har du lest boka? Hva synes du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar