torsdag 4. januar 2018

«Kan vi bare late som» av Camilla Sandmo

Utgitt av Vigmostad Bjørke 2017

Emma driver med kunstløp. Det og gym er hun god til, i skolefagene ellers ligger hun ikke på topp, slik storesøster gjør. Kraftig irriterende, særlig når storesøster skryter og maser om de gode karakterene sine i ett kjør, men Emma hevder seg i alle fall i fysiske aktiviteter, da.
I skøytehallen er det gjort en feil; det har blitt en dobbelt-booking av treningstidene, som gjør at kunstløperne må dele skøyteisen med ishockey-guttene. Dritergerlig, synes Emma - for guttenes aktivitet bråker og forstyrrer så innmari. Hun kommer i klammeri med Jossi, en av hockeygjengen, og de steller i stand et veddemål - en av hockeygjengen skal prøve seg på kunstløp, og en av kunstløpjentene skal prøve seg i ishockey, så skal de se hvem som greier seg best av de to. Siden det er Emma og Jossi som har vært størst i kjeften, blir det de to som skal konkurrere. Gjett om Emma blir overrasket da Jossi tar av hjelmen og det viser seg å være ei jente...

Det er Emma selv som forteller i denne ungdomsromanen. Jeg likte starten av boka veldig godt, men jeg synes ikke handlingen blir så spennende som jeg forventet ut fra det spenstige anslaget, framført i en røff, humoristisk stil. Mye av grunnen til at boka faller litt sammen for min del, er at jeg synes Jossi virker for god til å være sann, og da får jeg ikke til å leve meg inn i det som skjer. Vendingen handlingen tar oppleves også vel "amerikansk", hvis dere unnskylder uttrykket.

Språket fungerer greit, men kunne vært vasket enda litt bedre.
Jeg er ikke begeistret over at uttrykk som "tenkt til", som i "tenkt til å dra", "tenkt til å forsvinne" blir brukt, men det er slik unge i dag uttrykker seg, så det virker jo for så vidt autentisk at romankarakterene ordlegger seg slik.
Det er også noen unødvendige småord som kunne vært luket ut, eksempel s. 12: "... føles den ene siden av kroppen ut som..." - her kunne det stått "... føles den ene siden av kroppen som..."
Eller s. 43: "... lag med både gutter og jenter på." Det holder med "... lag med både gutter og jenter."

Romanen er forfatterens debut, og det er et godt arbeid hun har gjort. Småpirket jeg kommer med er like mye rettet mot forlagets bidrag til foredlingen av teksten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar