mandag 1. januar 2018

«Høydeskrekk» av Michelle Paver

Oversatt av Kurt Hanssen
Utgitt av Cappelen Damm 2017

Vi er i Himalaya, året er 1935. En klatreekspedisjon bestående av fem engelskmenn skal gjøre et forsøk på å bestige Kangchenjunga, verdens tredje høyeste fjell. De følger en rute en annen engelsk ekspedisjon benyttet ca tretti år tidligere; den gangen gikk det fryktelig galt og fem menn mistet livet. Jeg-fortelleren er ekspedisjonens lege, han er også lillebroren til mannen som leder ekspedisjonen. Etter hvert som de kommer seg opp i høyden, merker legen en merkelig tilstedeværelse av noe eller noen, det kjennes som om noen følger dem og vil dem vondt. Det hjelper heller ikke på stemningen at sherpaene er fulle av ærefrykt og overtro knyttet til fjellet...

Dette var spennende lesning, mye takket være den uhyggelige stemningen boka er preget av. Man trenger ikke tro på spøkelser for å kunne leve seg inn i handlingen; avslutningen av boka åpner for at hendelsene kan ha en naturlig forklaring.
Forlaget behøvde ikke satt merkelappen "spøkelseshistorie" på i form av en undertittel - lesere som ikke tror på spøkelser eller liker sjangeren kan ufortjent komme til å sky boka; den engelske tittelen «Thin air» åpner jo heller for den andre forklaringsmodellen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar