onsdag 14. mai 2014

«Hvis det er flere som juger nå» av Tyra Teodora Tronstad

Utgitt av Aschehoug 2011

Rebekkas bestevenninne Agnes har forsvunnet. Rebekka, som kjenner Agnes så godt, burde vel ha ant noe på forhånd? Burde hun ikke fanget opp noen signaler, hvis Agnes la planer om å stikke av? Hva hvis hun ikke har stukket av; hva er det da som har skjedd? Er hun blitt kidnappet? Drept?

Det er litt vanskelig å skrive noe om denne romanen uten å røpe litt mer av handlingen, så er du advart. (Forresten røper vaskeseddelen noe mer også.)

Det viser seg at Agnes har gjemt seg i en leilighet som står tom – en gutt i klassen har nøkkel dit, for han vanner blomstene til eieren som er på ferie. Agnes har planlagt å rømme, og hun vil ha Rebekka med seg. Rebekka vil egentlig ikke være med. Hun tenker på alle de som bekymrer seg og skjønner aldeles ikke hvorfor det er så om å gjøre for Agnes å komme seg vekk. Agnes sier mora og ”alle” har jugd til henne, og nå orker hun ikke mer av den juginga. Rebekka synes ikke dette er noen spesielt holdbar grunn, men hun klarer ikke å si nei til bestevenninna, for hun er så bestemt.

Denne romanen begynner veldig spennende. Gjennom Rebekka får vi oppleve Agnes og "opprøret" hennes, og jeg får følelsen av at Agnes kan finne på nesten hva som helst – hun virker som en temmelig løs kanon på dekk.
Jeg synes ikke romanen helt klarer å holde spenningen og drivet. Karakteren skifter fra å være fengende gåtefull til å legge alt åpent og si ting rett fram. Litterært sett synes jeg lufta gikk litt ut av ballongen omtrent halvveis i boka.


Men denne ungdomsromanen er fin, og tar opp et interessant og viktig tema. Agnes’ mor er nemlig psykisk syk, og Agnes har det ikke noe all-right. Likevel sitter det veldig langt inne å skulle utlevere mora, noe hun må om hun skal få hjelp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar