onsdag 21. juli 2021

«Hilsen Ruth» av Ingrid Tørresvold

Cappelen Damm 2020

Ruth jobber på kafe. Men det er få som kommer for å kjøpe kaffe og biteti i den ekstreme heten landet er blitt rammet av. Ruth passer også akvariefisker og potteplanter for søsteren, som sammen med mann og barn har reist til et sted nordpå, der klimaet er litt bedre.
Ruth snakker en del med søsteren i telefonen; hun bekymrer seg for Ruth, kjøper til og med flybillett for at Ruth skal komme nordover til henne og familien. Men selv om Ruth er ensom, er det ikke sikkert hun kommer ilende til, bare fordi søsteren vil det...

En roman med handling lagt til framtida, og kanskje er det ikke så fjern framtid, heller. Klima som ikke er til å holde ut med, som gjør at man flykter til et annet sted hvor det er lettere å leve; et scenario som kan synes skremmende nært.
I denne krevende samfunnssituasjonen finner vi Ruth. Hun virker tafatt og har vanskelig for å passe inn. I lengselen etter å få venner og kjenne tilhørighet, sier og handler hun uberegnelig, merkelig, og hensynsløst med tanke på hva som er best for seg selv. Mye av spenningen i lesingen ligger i at Ruth er så uforutsigbar, så villig til å satse høyt for å oppnå det hun ønsker seg.

Romanen er forfatterens debut, og det er en god debut. Jeg er spent på hva Ingrid Tørresvold vil komme med videre i forfatterskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar