torsdag 27. desember 2018

«Plutselig populær» av Katy Birchall

Oversatt av Kirsti Vogt
Utgitt av Cappelen Damm 2018

Anna (14 år) er ganske ny på skolen hun går på. Hun er ikke spesielt populær, hun går for å være litt rar og nerdete, men hun har i alle fall vennene Jess og Danny. Og hjemme har hun pappa og Dog, hunden deres.
Idet romanen starter har Anna akkurat satt fyr på håret til den mest populære jenta i klassen. Ikke med vilje, så klart, det er jo slikt som kan skje når man er ivrig i kjemitimen og tenner bunsenbrenneren før læreren har sagt det er lov å begynne, og jenta ved siden av sitter og kaster på det blanke, vakre håret sitt.
Når pappa forteller at han er blitt forlova med ei dame som er kjendis, da blir plutselig Anna populær; da vil alle snakke med henne og bli sett sammen med henne. Men er de vennene hennes av den grunn? Hvem er det som vil henne vel og er virkelige venner, hvem er det som bare vil bli assosiert med henne fordi hun er kjent, og er troende til å dolke henne i ryggen så fort hun glemmer å være på vakt?

Dette ser ut til å være første bok i en serie som heter "It-jenta". Begrepet "it-jente" var ukjent for meg, men jeg forstår av sammenhengen hva det er for noe.
Jeg likte boka et stykke på vei; fortellerstemmen - det er Anna selv som forteller - er kvikk og selvironisk. Men etter hvert syntes jeg det ble litt langtekkelig. Jeg ble nok ikke så interessert i Anna at jeg ser for meg at jeg vil lese bok etter bok om henne, men vi får jo se. Alt etter hva hun dumper borti, kan det jo bli morsomt.

Dette er nok mest for jentene, og selv om Anna er 14, så tror jeg leserne gjerne må være et par år yngre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar