tirsdag 1. august 2017

«Min tid kommer» av Nina Vogt-Østli

Utgitt av Cappelen Damm 2012

På barneskolen var Hans Petter mobbeoffer, men på ungdomsskolen har han hatt som strategi å være usynlig. Og det har virket. Helt til nå. Plutselig har Andreas, plageånden fra barneskolen, fått øynene opp for Hans Petter igjen. Hans Petter kjenner tegnene og vet hva han har i vente fra Andreas og gjengen.
Som om ikke dette er nok, har mamma blitt kjæreste med Gunnar, læreren til Hans Petter; det er bare SÅ kleint!
Eneste lyspunktet i tilværelsen er egentlig chattingen og utvekslingen av e-poster han har med Fera, ei jente som er like gammel som ham (15 år). Det var hun som fant ham og tok kontakt. Hun er litt merkelig, for hun påstår hun lever i framtida, studerer kommunikasjonsteknologi, og har greid det ingen andre har greid før, nemlig å komme i kontakt med noen i fortida.
Hans Petter tror egentlig at hun bare fantaserer, men det er så fint å ha en venn å skrive med, at han bare jatter med og fortsetter å holde kontakt med henne. Men så: Etter hvert forteller hun ting som gjør at han ikke lenger tror hun fantaserer, hun lever faktisk i framtida...

Dette er en engasjerende og lettlest ungdomsroman. Det er Hans Petter selv som forteller, og stemmen til denne plaga gutten virker troverdig. Boka har et ganske tydelig tema, nemlig ondskap; et tema det er bra man berører. Jeg er litt usikker på om dette store og vanskelige temaet burde blitt viet mer plass, men uansett kan romanen fungere fint som et utgangspunkt for diskusjon; hvordan oppstår ondskap, eller hvordan vinner ondskapen over den gode viljen i oss? Og er de onde menneskene født sånn eller blitt sånn?

Boka bør interessere både gutter og jenter, fra ca 12-13 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar