fredag 2. juni 2017

«Hjalmar Johansen - seieren pris : en biografi» av Alexander Wisting

Utgitt av Kagge forlag 2012

Hjalmar Johansen er en av våre polarhelter, men blant dem som havnet i skyggen for de virkelig store frontfigurene. Han var med Fridtjof Nansen på hans Fram-ekspedisjon mot nord; de to forlot Fram da skuta var frosset inn, og gikk mot Nordpolen. Det var en ære å bli valgt ut blant mannskapet på ekspedisjonen, tenk å få være den ene som fulgte Nansen på den farefulle ferden. De kom aldri til Nordpolen, men overvintret på Franz Josefs land og reddet seg deretter tilbake til sivilisasjonen.
Etter denne ekspedisjonen rotet Johansen det til for seg. Han hadde en stilling i militæret, men sløste bort pengene han tjente, på alkohol. Enda verre var det at han ble voldelig i fylla, og slik havarerte ekteskapet. Johansen tok kontakt med Nansen nå og da, for å låne penger eller be om annen hjelp. Slik ble det til at Nansen etter hvert anbefalte for Roald Amundsen å ta med Johansen på den neste Fram-ekspedisjonen. Amundsen sa til alle at han skulle til Nordpolen, mens han i realiteten planla et framstøt mot Sydpolen. At Amundsen hadde ført mannskapet bak lyset ordnet seg; alle som var med på Fram syntes det var greit å endre mål, selv om det ville ta lenger tid før de var hjemme igjen. Hjalmar Johansen hadde nok håpet og trodd at han skulle være med i gruppa som gikk inn til selve polpunktet, men en episode som falt uheldig ut gjorde at Amundsen mistet all tiltro til Johansen, og det ble uaktuelt å ta ham med videre.
Etter å ha kommet tilbake fra Antarktis gikk det stadig mer utforbakke, og Johansen begikk selvmord 3. januar 1913.

Det meste i denne biografien var kjent stoff, men jeg var ikke klar over at Johansen var såpass underlagt trangen til å drikke, heller ikke at han var voldelig mot kona. Så vidt jeg kan forstå forsøker Wisting å gi et så fullstendig og korrekt bilde av Johansen som mulig, og så blir det opp til leseren å tenke over hvilke utfordringer Johansen møtte i livet, og hvordan han taklet dem. Kanskje forklaringen til de store problemene ligger i hvordan han kan ha følt seg dårlig behandlet av personer som egentlig var ham stor takk skyldig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar