søndag 3. mars 2013

«Charliblogg» av Eldrid Johansen


Utgitt av Cappelen Damm, 2012

Charlotte og moren hennes flytter fra Oslo og til et lite sted på ei øy. Hun opplever det som svært vanskelig å komme innenfor med de andre jentene i klassen, føler seg utfrosset og lengter bare hjem. Men så får hun en kjempeidé; hun oppretter en anonym blogg – Charliblogg – der hun fantaserer om et helt annet utfall av den nye tilværelsen sin. Hun skriver om hvor vellykket hun er, viser tøffe antrekk hun setter sammen, skriver at hun blir tatt imot med åpne armer av alle de kuleste folkene på det nye stedet. Og så driter hun ut folk i klassen og folk i lokalsamfunnet hun tilfeldigvis møter eller bare har hørt litt om – hun legger ut bilder hun redigerer til det ukjennelige først, og hun bruker selvfølgelig ingen ekte navn. Dette er morsomt, og Charlotte får avreagert fra alt hun opplever som håpløst.
Charliblogg blir en kjempepopulær blogg. Hun får snart henvendelser fra firmaer som vil sende henne vareprøver, og hun tar imot.
Men har hun vært forsiktig nok? Hun tror ikke noen på øya leser bloggen hennes og blir etter hvert kanskje litt uforsiktig med hva hun legger ut…

Denne ungdomsromanen tar opp et aktuelt og viktig tema. Historien om Charlotte viser hvor lett man glemmer seg og bruker altfor harde ord på nettet. Ord som kan knuse andre og i neste runde ødelegge for en selv.

Jeg følte av og til at historien ble litt klisjé – det er som om man har lest varianter av denne historien noen ganger før – og språket er for sterkt krydret med engelsk slang etter min smak. Men leserne boka er ment for – ungdom fra 11-12 år – vil kanskje synes at forfatteren har greid å gi et troverdig inntrykk av hvordan dagens ungdom uttrykker seg muntlig og på nettet, og synes sikkert jeg er håpløs som kritiserer dette.

En spennende og engasjerende bok er det i alle fall, som jeg slukte i løpet av kort tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar