torsdag 7. juli 2016

«Fie faller» av Therese Aasvik

Utgitt av Vigmostad Bjørke, 2016

Fie fra Kolbotn gjorde lykken og giftet seg med velsituerte Håvard fra Snarøya.
Idet vi stifter bekjentskap med Fie er hun godt etablert med Håvard i hans barndomshjem, de har fått barna Amanda og Bastian, og Fie ser på seg selv som lykkelig gift. Håvard er jo så snill og streit, og Fie har funnet seg til rette i dette litt finere sosiale sjiktet enn hun har vokst opp i; hun har for eksempel lært seg og har råd til de riktige merkene. Joda, alt er vel og bra.
Inntil hun en dag oppdager et håndskrevet kort i Håvards bag. Det er skrevet av ei som heter Sigrid, ordene antyder at denne Sigrid og Håvard har noe på gang, og Fie må revurdere sin oppfatning av ektemannen og det de har sammen, og ikke minst ta et oppgjør med seg selv - hvor lurt var det å streve så hardt med å tilpasse seg, hvem er hun nå, og hvem vil hun være i fortsettelsen?

Boka er lettlest og tonen - i alle fall i starten av boka - er humoristisk og kvikk. Jeg kunne innvendt at tonen burde vært mer lik og gitt større følelse av sammenheng hele romanen gjennom, men på sett og vis tenker jeg det passer at tonen endrer seg. Kjekkaseriet fra starten skrelles av etter hvert som alvoret siger på, og tempoet minker også når ting ikke går like glatt lenger.
De mest vulgære innslagene kunne jeg innvendt burde vært utelatt eller tonet ned; men så kan det passe at de føles litt utenpå. Det blir litt som Fie selv i disse situasjonene, hun gjør noe utstudert, noe som egentlig ikke ville falt henne naturlig, men som må til for å få til et blikkfang, noe å sjokkere og more med.

Til slutt: Boka kunne vært endra bedre om den pløyde dypere. Kanskje kunne forfatteren kuttet i persongalleriet og smalnet nedslaget på den måten, eller hun kunne skrevet en mye lengre roman, tatt for seg tiden da Håvard og Fie møttes, tiden hun arbeidet for å tilpasse seg det nye miljøet, generelt gått dypere i materien.

Men dette er absolutt en lesverdig roman, og som debutantarbeid betraktet ganske imponerende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar