mandag 12. januar 2015

«En dag skal jeg stupe» av Magnus Buen Halvorsen

Utgitt av Omnipax 2014

Henrik er 14 år og går i niende klasse. Noe er litt spesielt i familien hans: Faren har forskanset seg i kjelleren, og storebroren Johannes er forsvunnet. Henrik går hver dag ned med mat til faren, og når faren er opplagt, kan de slå av en prat. Faren degger for minnene fra den gangen han var stor og kjent fotballspiller. Med blandede følelser får Henrik se at faren har holdt av plass i minnepermen til merittene han forventer at Henrik skal stå for.

Hva er det som plager faren? Hvorfor er ikke Johannes hos dem lenger? Lag for lag avdekkes hva som har skjedd, og vi får etter hvert vite hvorfor faren sliter med seg selv. (Hele familien sliter faktisk med ham...)

Dette er en historie om far-sønn-forhold, der Henrik og Johannes takler forholdet til den egosentriske faren på ulikt vis. Ganske tungt og krevende stoff, men måten historien er bygd opp gjør den spennende og engasjerende. Her er en del å tenke over om foreldre-barn-forhold, som: Hva vil det si å være tøff? Er du tøff når du stuper fra tiern, eller er du tøff når du kan si rett ut til faren din at du ikke tenker å innfri ambisjonene han har på vegne av deg, men har interesser i helt annen retning enn fotball og idrett?


Denne ungdomsromanen bør interessere både gutter og jenter. Historien har et greit språk, men hopper noe i tid og kan være litt krevende å henge med i for lesere som ikke har lest så mye før. Boka er heller ikke blant de tynneste med sine 278 sider, og selv om det er noe ytre handling, foregår det også mye i tankene til Henrik. Jeg tror boka passer best for lesere fra ca 13 år og oppover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar