torsdag 4. februar 2010

"Lek på ramme alvor" av Annika ThorDenne ungdomsboka kom på norsk i 1999 og er en velskrevet og engasjerende fortelling om ungdoms usikkerhet, og hvordan flere uheldige omstendigheter og tilfeldigheter oppå hverandre kan ødelegge vennskap og kaste mørke skygger over ungdomstiden.

Det er en stund siden jeg var ung, men jeg kjenner meg igjen og kan huske hvor vanskelig det kunne være å gjøre det man syntes var riktig og det man innerst inne hadde lyst til, av redsel for at andre skulle synes man var teit. Jeg husker også hvordan sterke personligheter i klassen kunne føre an fordi ingen våget å si dem imot, av frykt for å bli offer for deres skarpe tunger eller fysiske avstraffelser. Alt dette viser Annika Thors bok.

Bokas hovedperson er Nora, som også er fortelleren. Etter sommerferien forstår hun at hun har mistet bestevennen Sabina til Fanny. Sabina har tydeligvis skiftet interesser, er blitt mer opptatt av gutter, kule klær og sminke – er i ferd med å bli voksen, kanskje – og bryr seg ikke mye om Nora lenger. Nora forsøker å komme innenfor med Sabina igjen og gjør ting hun selv kjenner er galt og mot hennes natur og interesser, for å bli godtatt og likt.
Karin er klassens utstøtte og hakkekylling. Hun vil gjerne være venn med Nora, nå som hun er ”ledig”, men det passer ikke i Noras plan om å være så kul at hun får henge sammen med Sabina og gjengen hennes.

Annika Thor er en dyktig forfatter som også har skrevet bøker for barn, og det finnes andre bøker av henne for ungdom du absolutt bør få med deg, nemlig de fire bøkene om søstrene Steffi og Nelli, som flykter fra Østerrike til Sverige under 2. verdenskrig for å unnslippe jødeforfølgelsene. Bøkene heter ”En øy i havet”, ”Vannliljedammen”, ”Havets dyp” og ”Åpent hav”. Dette er lærerike, følsomme og engasjerende romaner – like fine for voksne som for ungdom. Disse bøkene er også filmatisert og kan fås tak i på DVD - "En øy i havet" heter serien. Den kan også varmt anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar