mandag 10. juni 2019

«Gullburet» av Camilla Läckberg

Oversatt av Kari Bolstad
Utgitt av Gyldendal 2019

Faye er gift med den rike forretningsmannen Jack Adelheim, sammen har de en bedårende liten datter, så fra utsiden kan det se ut som livet hennes er perfekt. Men det er nok ikke det; faktisk holder det på å sprekke i tusen knas. Jack har gjennom årene gjort henne stadig mindre selvstendig, og da Faye tar ham på fersken sammen med Ylva fra firmaet, blir det brekkstangen hans for å be om skilsmisse, for han elsker jo ikke Faye lenger, småfeit og ustelt som hun har blitt. Faye blir kastet ut av huset og blir stående på bar bakke, uten inntekt eller engang en avsluttet utdannelse. Men Jack vet ikke hva Faye er laget av; hun har en fortid han ikke kjenner, som har gjort henne til alt annet enn en liten forskremt mus som finner seg i alt. Jacks svik skal hevnes...

Romanen veksler mellom nåtid og fortid, hoppene som gjøres bakover er til Fayes oppvekst, og den første tiden hennes i Stockholm, vi får se hvordan hun møtte bestevenninnen Chris, og senere Jack.
Jeg syntes romanen var underholdende, med ganske bra driv. Til slutt synes jeg likevel at Faye ble såpass hevngjerrig at det bikker mot ren ondskap, slik at det kjennes vanskelig å heie på henne hele veien inn. Mellom linjene finner jeg også en holdning til menn generelt, som jeg synes er vel stereotyp. Man kan få inntrykk av at alle menn er maktsyke, utro jævler, eller dumme sexdyr, eller en kombinasjon. I denne boka er det i alle fall en klar overvekt av menn som ikke er noe særlig å samle på.

På omslaget står det «En kvinnes hevn er vakker og brutal.» Kanskje brutal. Men vakker? Jeg synes ikke det.

2 kommentarer:

 1. Jeg tørr å si det rett ut, denne nye Camilla Lackberg beholder ikke meg som leser, for i mine øyne var dette langt under pari. Hovedpersonen var lite troverdig, ei heller mennene hun omga seg med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine, og takk for kommentar!
   Det var ganske rett ut sagt av deg, ja - og jeg skjønner deg. Troverdigheten var kanskje ikke tipptopp her, nei.
   Det ser ut til at denne boka skal følges opp av en til om Faye. Jeg kjenner jeg lurer litt på hva mer det kan være å skrive om henne, og tviler egentlig på at jeg vil være interessert i å følge henne i en hel bok til...

   Slett