søndag 19. mai 2019

«Et hjerte i en kropp i verden» av Deb Caletti

Oversatt av Heidi Sævareid
Utgitt av Gyldendal 2019

Annabelle bestemmer seg plutselig for å løpe fra alt. Hvor hun skal løpe er ikke viktig i starten, men etter hvert blir det til at ruta hun skal løpe går fra Seattle, der hun bor, og helt til Washington DC, dagsetappene er to og en halv mil. Etter protester og mas fra mor, blir det til at bestefar følger Annabelle i en bobil, hvor hun kan sove og hvile underveis, og bestefar blir støtteapparatet som bringer vann, steller gnagsår og oppmuntrer. Mor, bror og venner sitter hjemme og støtter henne per telefon, de samler også inn penger og markedsfører løpingen hennes, slik at hun blir gjenkjent der hun kommer og får masse moralsk støtte.
Men hva er det egentlig hun løper ifra? Det traumatiske hun har opplevd får vi kjennskap til etter hvert som vi får dele med Annabelle minner og tilbakeblikk som hun nærmest porsjonerer til seg selv i et tempo hun kan tåle. Slik gjør løpingen og tiden som går, at hun kommer seg over det som skjedde, og kommer seg videre.

Dette er en engasjerende roman for ungdom og unge voksne. Jeg liker ikke alt ved boka like godt; det er av og til vel mye følelser og drama, og jeg er heller ikke så glad i romaner som hopper stadig mellom nåtid og fortid. Men at det er mye følelser og drama i boka skjønner jeg jo grunnen til, da jeg omsider får vite hele forhistorien for Annabelles rømming.

Forlaget kunne tatt enda en runde med grundig språkvask - jeg synes ikke språket flyter like godt hele veien. Uten å nevne eksempler, synes jeg det er enkelte uttrykk som halter.
Jeg finner også noen trykkfeil og inkonsekvent staving, som "hutteritt" s 190 og "huterittene" s 197. På s 236 står det "strandhåndklene" og s. 273 "håndklærne".

Og s 70 finner jeg en betydelig feil. Kapittel 7 begynner med ei faktaliste til tema blodomløpet og hjertet, der punkt 4 lyder:
"Til tross for denne kraften, er det bare 56 liter blod i kroppen til enhver tid. Og man trenger ikke miste mer enn to liter - en stor flaske cola - og så er det over."
Her må det mangle en bindestrek - det skal jo være 5-6 liter blod. Og da er ikke 2 liter bare-bare, men en stor andel av totalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar